Bästa vinglaset

Vinglas: Konsten att Förhöja Vinupplevelsen

Vin har en djup och rik historia som sträcker sig tusentals år tillbaka. Men att uppskatta vin handlar inte bara om drycken i sig. Den kupa vi väljer att hälla det i spelar en avgörande roll för smakupplevelsen. Låt oss dyka djupt in i världen av vinglas och upptäcka dess magi. Se vår lista på de bästa vinglasen i nästa stycke.


Bäst i test 2023 – vinglas

 • Riedel Vinum Pinot Noir: Detta är ett kristallglas i tidlös design som lyfter dryckesupplevelsen. Det har en stor och rund kupa som ger vinet mycket syre och framhäver dess aromer och smaker. Det passar särskilt bra till röda viner som pinot noir, nebbiolo och burgundy. Det är ett premiumglas som kostar cirka 500 kr per styck.
 • Kosta Boda Line XL Vinglas: Detta är ett munblåst vinglas i elegant design från Kosta Boda. Det har en hög och smal kupa som bevarar vinets kyla och kolsyra. Det passar bra till mousserande viner som champagne, cava och prosecco. Det är ett stort glas som rymmer 67 cl och kostar cirka 300 kr per styck.
 • Eva Solo Bourgogne Rödvinsglas: Detta är ett vackert glas som tål att diskas i diskmaskin. Det har en sluttande kant som gör det lätt att hälla upp vinet utan att spilla. Det har också en bred kupa som ger vinet mycket syre och framhäver dess fruktighet och fyllighet. Det passar bra till röda viner som bourgogne, merlot och zinfandel. Det kostar cirka 200 kr per styck.
 • Orrefors Intermezzo Vitvinsglas: Detta är en folkkär klassiker från Orrefors. Det har en blå droppe i stjälken som ger glaset karaktär och personlighet. Det har också en liten och smal kupa som håller vinet svalt och friskt. Det passar bra till vita viner som riesling, sauvignon blanc och chardonnay. Det kostar cirka 250 kr per styck.
 • Iittala Essence Rödvinsglas: Detta är ett minimalistiskt glas med raka linjer och balanserade proportioner. Det har en medelstor kupa som ger vinet lagom med syre och koncentrerar dess dofter och smaker. Det passar bra till de flesta röda viner, såsom cabernet sauvignon, shiraz och malbec. Det kostar cirka 120 kr per styck.

Vinglasets Anatomi

 • Fot: Den låter dig hålla glaset utan att värma vinet med din hand.
 • Stjälk: Länken mellan foten och kupan. Den ger glaset dess elegans.
 • Kupa: Formen och storleken på kupan kan förändra hur vinets aromer uppfattas.

Varför Formen är Viktig

1. Aromutveckling: En bred bas tillåter vinet att andas och frigöra sina aromer, medan en smalare topp koncentrerar dem mot näsan.

2. Serveringstemperatur: Vissa glas är designade för att hålla vinet kallare längre, medan andra hjälper det att andas och nå rumstemperatur snabbare.

3. Smakriktning: Formen på glaset kan påverka var vinet landar på tungan, vilket framhäver olika smakprofiler.


Vinglas för Olika Vinsorter

 • Rödvinsglas: Generellt bredare kupa för att tillåta vinet att andas och utveckla sina fulla aromer.
 • Vitvinsglas: Ofta smalare än rödvinsglas för att bevara den krispiga och friska karaktären av vitt vin.
 • Rosévinsglas: En mellanting mellan röd- och vitvinsglas, designat för att få fram rosévinets unika egenskaper.
 • Mousserande vinglas (flöjt): Smalt och högt för att behålla bubblorna och förhöja upplevelsen av mousserande vin.

Vård och Rengöring vinglas

 • Handtvätt: För att bevara glasens klarhet och undvika skador, rekommenderas det att handtvätta vinglas.
 • Uppbevaring: Förvara glasen stående för att förhindra att de blir skadade eller samlar damm inuti.

Slutsats

Valet av vinglas kan förändra hela upplevelsen av att dricka vin. Det handlar inte bara om estetik, utan också om hur glaset framhäver vinets bästa egenskaper. Genom att investera i rätt sorters vinglas och ta hand om dem på rätt sätt, kan du fördjupa din uppskattning av viner från hela världen och njuta av dem så som vinmakarna avsåg. Skål!