Gin och Tonic glas

Gin och Tonic Glas: Den Perfekta Serveringen

Gin och tonic, en tidlös och populär drink, förtjänar en särskild presentation. Valet av glas kan påverka både smakupplevelsen och estetiken av denna klassiska cocktail. Men vilket glas ska man välja, och varför spelar det egentligen någon roll? Här dyker vi djupt in i världen av gin och tonic-glas.


Historia bakom gin och tonic

Innan vi utforskar glaset, är det värt att notera bakgrunden av denna älskade dryck. Ursprungligen blandades gin med tonic för att maskera den bittra smaken av kinin, ett ämne i tonic som användes som ett malariaprofylaktiskt medel. Med tiden blev kombinationen av dessa två ingredienser en populär drink i sig.


Vikten av rätt glas

Ett välvalt glas förbättrar inte bara dryckens estetik utan hjälper också till att lyfta fram dess aromer och smaker.

 1. Utrymme för is: Ett större glas ger utrymme för is, vilket håller din gin och tonic kyld längre.
 2. Yta för garnering: Citron, lime, gurka eller örter – rätt glas ger dig utrymme att experimentera med garneringar.
 3. Aromens framträdande: Ett glas med en bred öppning låter dig uppleva dryckens arom fullt ut när du sippar på den.

De populäraste typerna av gin och tonic-glas

 1. Ballongglas (Copa de balon): Med sin breda skål och långa stjälk, är detta spanska glas designat för att maximera doftupplevelsen. Dess form gör också att isbitarna smälter långsammare, vilket håller din drink kall.
 2. Highballglas: Ett högt och smalt glas, perfekt för dem som föredrar en mer kolsyrad gin och tonic. Det låter också drinken hålla sig kylig.
 3. Tumbler: Kortare och bredare än ett highballglas, tumblers är traditionella och funktionella. Bra för en snabb gin och tonic.

Bästa Gin och Tonic glasen 2023

Att välja det bästa glaset för din gin och tonic kan verka som en överväldigande uppgift med tanke på alla valmöjligheter på marknaden. Här listar vi de fem bästa gin och tonic-glasen, baserat på design, funktionalitet och användarrecensioner.

 1. Riedel Gin and Tonic Glas
  • Motivering: Riedel, känt för sin högkvalitativa kristall, erbjuder ett gin och tonic-glas med perfekt balans. Den generösa skålen ger utrymme för is och garnering, medan den smala toppen fokuserar på aromerna. Ett verkligt premiumval för de som älskar kvalitet.
 2. Dartington Crystal Copa Glas
  • Motivering: Dartingtons version av det populära ballongglasformade gin och tonic-glaset är både vackert och funktionellt. Tjock botten och robust stjälk gör det hållbart, medan den breda skålen framhäver aromerna.
 3. Spiegelau Special Glasses Gin & Tonic
  • Motivering: Spiegelau är känt för sina tåliga men eleganta glas. Denna speciella design optimerar smak- och doftupplevelsen av din gin och tonic. Den robusta byggkvaliteten innebär att de håller sig i toppskick även efter flera diskmaskinscykler.
 4. Ginology Aromatic Gin Glas
  • Motivering: För dem som vill ha lite extra estetik med sina gin och tonic-upplevelser, kommer Ginology med handdekorerade mönster. Men det är inte bara utseendet som imponerar; formen är perfekt avvägd för en utsökt gin och tonic-upplevelse.
 5. Schott Zwiesel Bar Special Gin and Tonic Glas
  • Motivering: Denna tyska tillverkare kombinerar praktisk design med estetik. Den smala toppen av detta glas fokuserar aromerna samtidigt som den breda botten ger utrymme för is och garneringar.

Slutsats

Valet av gin och tonic-glas kan vara lika personligt som valet av gin eller tonic. Oavsett ditt val kommer rätt glas säkerligen att förhöja din upplevelse av denna ikoniska cocktail. Nästa gång du häller upp en gin och tonic, ta en stund att uppskatta hur glaset förbättrar din dryckesupplevelse. Skål!