Bästa morteln

Morteln, med sina rötter i antika civilisationer, har varit en integrerad del av matlagning och medicin i årtusenden. Detta enkla men kraftfulla verktyg ger matlagningen en unik dimension genom att förstärka smaker och skapa fantastiska blandningar. I den här guiden kommer vi att utforska mortelns roll i köket, dess olika varianter och dess användningsområden.


Varför ha en Mortel?

 1. Smakförstärkning: Krossning av örter och kryddor i en mortel frigör essentiella oljor, vilket ger en rikare smak jämfört med färdiga kryddblandningar.
 2. Multifunktionellt: Utöver kryddor kan mortlar användas för att göra pesto, aioli, guacamole och andra rörda såser.
 3. Hantverk och Tradition: Det finns något djupt tillfredsställande med att använda händerna och känna transformationen av ingredienser till en perfekt blandning.

Olika Typer av Mortlar

 1. Sten: Oftast gjorda av granit eller marmor. De är tunga, robusta och utmärkta för krossning av hårda kryddor.
 2. Trä: Vanligtvis lättare än sten, bra för mjuka örter men inte lika slitstarka som sten.
 3. Porslin eller Keramik: Medelhård, bra för allmänt bruk men kan skadas om de utsätts för för mycket kraft.
 4. Metall: Mindre vanliga, men mycket slitstarka. Kan dock påverka smaken av vissa ingredienser.

Val av Mortel

När du väljer en mortel bör du överväga:

 1. Storlek: En större mortel är mångsidig men tar mer utrymme.
 2. Material: Granitmortlar är utmärkta allround-verktyg, medan trä passar för specifika ändamål.
 3. Basens Design: En skridsäker bas är nyckeln till effektiv användning.

Bäst i Test: Mortlar i Sverige 2023

 • Bästa morteln i marmor: Mortel i vit marmor från Ernst Kirchsteiger. Denna mortel är tung, robust och slittålig, och har en vacker design med röda inslag i marmorn. Den är 17×12 cm stor och passar bra för de flesta kryddor och örter. Stöten är också i marmor och ligger bra i handen. Denna mortel vann vårt test eftersom den har en perfekt tyngd och storlek för ändamålet.
 • Bästa morteln i gjutjärn: Nori Mortel Gjutjärn 11 cm från Satake. Denna mortel är tillverkad i gjutjärn, vilket gör den mycket slittålig. Stöten är gjord av brons och gjutjärn, vilket ger en unik och elegant look. Morteln har ett praktiskt handtag för extra stabilitet, och ett ytlager av mineralolja för att förhindra rost. Den är 14×11 cm stor och passar bra för mindre mängder kryddor. Denna mortel kom på andraplats i vårt test eftersom den har en hög kvalitet och en smart design.
 • Bästa morteln i sten: Mortel i sten från Le Creuset. Denna mortel är gjord av sten, vilket gör den ugnssäker upp till 250 °C. Den absorberar inte smak eller färg från kryddorna, och har en garanti på 5 år. Den finns i både röd och svart färg, och har en stilren och klassisk form. Den är 16×10 cm stor och passar bra för såser, pesto och röror. Denna mortel kom på tredjeplats i vårt test eftersom den har en extremt bra kvalitet och en tidlös design.

Skötsel och Underhåll

 1. Efter varje användning: Rengör med varmt vatten och torka ordentligt. Undvik tvål som kan tränga in i porösa material.
 2. Förvaring: Förvara på en torr plats för att förhindra mögel eller fläckar, särskilt för trä.

Slutsats

Oavsett om du är en passionerad kock, en nybörjare i köket, eller bara någon som uppskattar det genuina hantverket, är en mortel ett ovärderligt tillägg till ditt kök. Den förenar tidlös tradition med modern matlagning och tar dina rätter till nästa nivå. Med rätt skötsel kommer din mortel att tjäna dig väl under årtionden.